Hvert år gjør pensjonister viktig frivillig arbeid. Ifølge ny rapport fra NyAnalyse verdsettes arbeidet til 29 milliarder kr årlig.

I 2019 leverte norske pensjonister 15.500 årsverk knyttet til lag, organisasjoner og frivilligsentraler, mens de la ned 36.200 årsverk på uformelt frivillig engasjement, inkludert gressklipping og rydding av plast på strender.

Arbeidet er ulønnet, men en ny rapport utført av NyAnalyse på vegne av Senteret for et aldersvennlig Norge beregner at dette har en årlig verdi på flere milliarder kr.

– Det er veldig viktig arbeid som gjøres av pensjonister innen frivillighet, og NyAnalyse har beregnet deres innsats i «normalåret» 2019 til rundt 29 mrd. kroner, sier sjeføkonom Terje Strøm.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Wenche Halsen, leder i Senteret for et aldersvennlig Norge besøkte Haugerud Frivillighetssentral der de diskuterte tallene i den nye rapporten. (Foto: Thomas Andrew Haugen Koonce/Helsedirektoratet.)

Wenche Halsen, leder i Senteret for et aldersvennlig Norge, sier følgende:

− Vi må legge vekk tanken om at flere eldre kun byr på utfordringer og økte kostnader, eller at eldre i hovedsak er mottakere av frivillig innsats. Flere aktive eldre betyr muligheter, og at de bruker så store deler av tiden sin på frivillighet sparer samfunnet for milliarder.

NyAnalyse har brukt sin samfunnsøkonomiske innsikt til å oversette tusenvis av timer med frivillig bidrag til verdiskaping. Ta gjerne kontakt med Terje Strøm dersom din organisasjon vil regne på samfunnsbidraget, på epost terje@nyanalyse.no eller 46 44 10 09.

Les mer om rapporten her.

Ler TV2s omtale her.

Publisert:

February 23, 2022